Swedbank 2008, vad tänker man på då? Att det var den Svenska bank som expanderat mest och tagit störst kreditrisker i bl.a. Baltikum? Att deras aktie är den som fallit mest av bankaktierna? Nej nej nej…
Jämställdhet såklart!
2008 är året då Folksam utnämnde Swedbank till Sveriges mest jämställda företag.
Folksam som 2008, under ledning av sin VD, den gamle socialdemokratiske näringsministern Anders Sundström, köpt in sig i just Swedbank med 14,2 procent.
SvD skriver om jämställdspriset här.
Swedbank har en styrelse med 60 procent kvinnor och en ledningsgrupp med 33 procent kvinnor. Det var ju bra för affärernas långsiktighet de kvinnor som sitter i styrelsen och ledningsgruppen.
Definitionsmässigt borde Sveriges mest jämställda företag ha en styrelse som har 50/50 i styrelsen och i ledningsgruppen och inte 60/40 respektive 33/67.
Mikael,
Håller inte med. Jämställdhet är en regelfråga och inte en utfallsfråga. Samt givetvis en kulturfråga. Att ha statistiska mål skapar fel fokus. Ett företag kan mycket väl vara regeljämställt och hålla sig med en jämställd kultur utan att för den delen ens vara i närheten av könsfördelningen 50-50 på olika nivåer.
Jag var inte tydlig med att jag var ironisk mot detta med ”Sveriges mest jämställda företag”. Du har givetvis helt rätt!
Höjden av jämställdhet och ironi måste vara Schymans ”samma Talibaner här som där”, eller vänta nu, kanske Roks ”män är djur”, nä jag menar feministen som sa ”samlag är våldtäkt.” för de var väl inte på riktigt? Eller det kanske de var? Fan vet. Säker kan man inte vara. Feminism och ironi…